top of page

 

FETÖ KARARGÂHI NEDEN ABD’NİN PENSİLVANYA EYALETİNDE?

Fatih Abiş, 10 Kasım 2024

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Pensilvanya Eyaleti, farklı İslami grupların çeşitli kültürel ve dini etkinlikler için kurdukları merkez ve kurumlara ev sahipliği yapıyor. Bu eyalette başka inanç gruplarının da merkezleri bulunuyor.

Bu merkezlerin muhtemelen en önemlisi Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ait Altın Nesil Vakfı İbadet ve İnziva Merkezi (Golden Generation Worship and Retreat Center) olup “7554 Mount Eaton Road 18353 Saylorsburg Pennsylvania” adresinde, hali hazırda Kestane İnziva Merkezi (Chestnut Retreat Center) adıyla faaliyet yürütüyor.

Web sayfasında “Manevi gelişim için bir alan ve toplum hizmetleri sunarak, farklı din ve kültürlerin mensuplarının birbirini tanıyacağı dinler arası ve kültürler arası programlar düzenleyerek topluma hizmet eden kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bunun dünya barışı için nihai bileşen olduğunu düşünüyoruz.” deniliyor.

Chestnut Retreat Center, Stroudsburgs Ruhban Grubu adı altında Doğu Stroudsburgs Presbiteryen Kilisesi ile iş birliği içinde aylık olarak dinler arası diyalog programları düzenlemiş.

Saylorsburg kasabasında örgüt mensuplarının ve şirketlerinin üzerine alınmış başka arazi ve binaları da mevcut. Fetullah Gülen’in ölmeden önce götürüldüğü “260 Kennel Road Saylorsburg 18353 Pennsylvania” adresindeki evin ise Fetullah Gülen’ın bakımını üstlenen Cevdet Türkyolu’nun şirketine ait olduğu iddia ediliyor.

Fetullah Gülen’in tedavisi için yatırıldığı ancak öldüğü söylenen St. Luke’s Hastanesi Monroe Yerleşkesi de Saylorsburg’da, ölünce gömüldüğü gösterilen Gurbet Mezarlığı da “137 Flyte Rd Saylorsburg Pennsylvania 18353” adresinde. Mezarlık arazisinin Pensilvanya/Bethlehem’deki Lehigh Üniversitesi’ne bağlı Lehigh Diyalog Merkezi’nce alındığı da iddialar arasında.

Lehigh Diyalog Merkezi, etkinliklerine örgütün molla-abilerinden Reşit Haylamaz, Peace Islands Enstitüsü İcra Direktörü Muhammed Said Selmanlar, basketbolcu Ener Kanter gibi örgüt mensuplarını dahil etmiş.

Öte yandan, açık kaynaklarda görünürlüğü bulunan ICNA (Islamic Circle of North America), ISNA (Islamic Society of North America), Pittsburgh İslam Merkezi (Islamic Center of Pittsburgh), CAIR (Council on American-Islamic Relations) gibi kuruluşların merkez ve şubeleri ile Philadelphia’daki cami ve İslami merkezler, Penny Appeal USA ve Helping Hand for Relief and Development gibi İslami yardım kuruluşlarının bölgesel merkezleri de bu bölgede yer alıyor.

Hindu topluluğuna ait Arsha Vidya Gurukulam da geri kalmayıp Saylorsburg’da bir merkez kurmuş.

Peki nedir bu konuşlanmanın amacı, ABD bu kuruluşları niye buraya yerleştiriyor?

Bu sorunun cevabı öncesinde saydığımız kuruluşların web sayfalarına bir göz atalım.

Örneğin ICNA yani Kuzey Amerika İslam Halkası’nın 1998 yılında ulusal Müslüman Katolik Hristiyan diyaloğuna başladığı vurgulanıyor.

ICNA’nın sosyal hizmetleri kapsamında ise Yahudi, Katolik-Hristiyan, Luteryen-Hristiyan, Metodist-Hristiyan kuruluşlarla bağlantılı olduğunu görüyoruz.


ISNA yani Kuzey Amerika İslam Cemiyeti, inançlar arası diyalog konusuna odaklanmış ve misyonuna da dahil etmiş.

Bu kapsamda Yahudilerle, Baptist-Hristiyanlarla, Katolik-Hristiyanlarla dinler arası diyalog çalışmaları yapan bir kuruluş.

Yayın organı Horizons’un bazı sayılarında, Müslüman görünümlü kadınların Hristiyan çağrışımlı görüntüleriyle algılarla oynanması dikkat çekiyor.

Penny Appeal USA ve Helping Hand for Relief and Development oluşumları ise 6 Şubat 2023’teki depremler sonrasında Türkiye’de yardım faaliyetlerine katılmışlar.

ABD’nin her dönem dünya liderliğine oynadığı, ülkeleri ve yaşamı dizayn etmeye çalıştığı, bu hedeflerle 1970’lerin sonlarından itibaren Türkiye’nin de içinde bulunduğu, Orta Asya’dan Kuzey Afrika’nın batısına kadarki İslam ülkeleri kuşağına yönelik projeler geliştirdiği bilinen bir durum.

Yıllar geçtikçe gelişmelere göre bu projelerin bir kısmını ortaya koydu, bir kısmını revize etti, bir kısmını ise muhtemelen rafa kaldırdı.

Ancak ABD, bu kuşaktaki ülkelerde ilk zamanlar komünizme karşı harekete geçirdiği İslami kimlikli grupları, zamanla ülkeleri aleyhine de yönlendirmeyi öğrendi.

Sonraki dönemlerde istihbaratçılarının fikri üretimiyle, ABD kurumları Müslüman ülkelerdeki cemaatler arasından İslam’ın ılımlı temsilcisi olarak tespit ettikleriyle özel ilgilendi.

Ilımlı yaklaşımın en önemli göstergesi, diğer din ve inanç gruplarıyla diyaloğa girebilme yetkinliğiydi. Bu şekilde dinlerin temsilcileri birbirlerini anlayabilecekti.

Dinler arası yakınlaşma, etkileşme ve muhtemelen nihai olarak dinde-inançta ortaklaşma bu projenin vizyonunun aşamaları olarak görülmeli.

Söz konusu çabalar kapsamında, ABD makamları, birçok ülkeden angaje edebildiği dini yapılara, Pensilvanya başta olmak üzere yer, yurt, oturum ve çalışma imkanları sağladı.

FETÖ yetkin isimlerinin 1980’li yıllardan itibaren kurdukları ilişkiler kapsamında, ilk yerler alınmaya diğer bir ifadeyle tahsis edilmeye başlandı.

 


Halen örgütün karargâhı olan arazi, Altın Nesil Vakfı tarafından alındı ve 1990’lı yılların başlarından itibaren etap etap binalar inşa edildi.

 

 

 

 

 

 

Dolayısıyla örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in 1999 yılında ABD’ye gitmesini, örgüt merkezi olarak Pensilvanya’yı seçmesini, ölse de dönmemesini tesadüfe veya şartların yönlendirmesine bağlamak mümkün değil.

Bu nedenle ABD’nin Ilımlı İslam ve dinler arası diyalog projeleriyle almak istediği sonuca odaklanmak gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page